Veelgestelde vragen
Wat hout je bezig?
Over ons
Wie zijn jullie?
Moving Digital! Drie vrienden, één klushuis en heel veel kijkers. Het was dé inspiratiebron voor KijkMijnHuis, de toenmalige naam van Moving Digital. In een tijd dat social media nog niet bestond (tja, dat tijdperk heeft echt bestaan!) was KijkMijnHuis het platform waar iedereen de verbouwing online op de voet kon volgen. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder. En zijn wij uitgegroeid tot een serieus bedrijf met een set van innovatieve marketingproducten, ter ondersteuning aan meer dan 1.500 makelaars in Nederland. Daar zijn we best een beetje trots op!
Waarom doen jullie dit?
Het project ‘klimaatneutraal makelen’ is bedacht door ons, Moving Digital. Als online marketingbureau richten wij ons op de makelaarsbranche en ondersteunen we makelaars in de zoektocht naar meer naamsbekendheid en nieuw aanbod. ‘Het milieu’ komt daarin niet vanzelfsprekend aan bod. Om tóch een bijdrage te leveren aan een betere wereld, hebben we gekozen voor een groen georiënteerd project. En dat voelt goed! We werken zelf naar CO2-neutraliteit en die mogelijkheid gunnen we makelaars ook.
Wat is jullie voordeel?
Een trots gevoel! Zeker wanneer vele makelaars enthousiast worden van dit project en we met elkaar voor een groenere wereld zorgen. We zijn als initiatiefnemer voor de makelaarsbranche op geen enkele wijze betrokken in de cashflow, maar hopen met dit groene initiatief wél andere bedrijven te inspireren en individuen te motiveren.
Over klimaatneutraal makelen
Wat is CO2-compensatie?
Wanneer er voor de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt, ergens anders CO2 uit de lucht gehaald (bijvoorbeeld door herbebossing) of minder CO2 wordt uitgestoten, spreek je van CO2-compensatie. Het is dus een soort van CO2-boekhouden. Er zijn verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren, zie de vraag hieronder.
Hoe werkt het principe van CO2-compensatie via bomen?
Bomen hebben voor hun groei het (broeikas)gas CO2 nodig. Met hulp van zonlicht en water zetten bomen koolstofdioxide (CO2) om in koolstof (C) en zuurstof (O2). De koolstof wordt vastgelegd in de biomassa van de boom: de stam, de takken en wortels. Zolang een boom groeit, wordt er CO2 uit de atmosfeer opgenomen. Een afstervende boom geeft de CO2 geleidelijk weer af. In een bossysteem wordt deze CO2 weer opgenomen door de groeiende bomen en struiken die de plek innemen van de oude boom.
Wat wordt bedoeld met klimaatneutraal (makelen)?
Ieder persoon en zo ook ieder bedrijf stoot CO2 uit. CO2 zit van nature in onze atmosfeer, maar in de afgelopen decennia is het CO2-gehalte door menselijk toedoen ernstig verhoogd. Zo houdt de aarde meer warmte vast, wat zorgt voor klimaatverandering. Om klimaatverandering tegen te gaan, kun je ervoor kiezen jouw CO2-uitstoot te compenseren. Compenseren kan door de hoeveelheid CO2-uitstoot die jij als bedrijf veroorzaakt, ergens anders uit de lucht worden gehaald (bijvoorbeeld door herbebossing). Je bent als bedrijf CO2-neutraal (of: klimaatneutraal) bezig, wanneer je jouw CO2-uitstoot weet te compenseren. Omdat dit project gericht is op de makelaarsbranche, spreken we van klimaatneutraal makelen.
Wanneer mag ik het keurmerk plaatsen?
Is de betaling geslaagd? Dan gaat Trees for All voor jullie kantoor aan de slag! Je kunt het keurmerk na betaling dus zo snel mogelijk op jouw website plaatsen. Bekijk deze pagina voor meer uitleg over gebruik en plaatsing van het keurmerk.
Hoe komen jullie tot de berekening?
In onderstaand artikel geven we uitgebreider weer hoe de berekening vanuit Hedgohog Company tot stand is gekomen.
Uitstoot reizen
Voor elke transactie dient een afstand afgelegd te worden. Hier is de aanname dat voor een transactie gemiddeld 12,4 bezichtigingen nodig zijn. Deze bezichtigingen zijn gemiddeld 4 km van het makelaarskantoor. Heen en terug is dit 8 km. Dit is op basis van informatie van Moving Digital.
Voor elke aankoop dient een afstand afgelegd te worden. Hier is de aanname dat voor een aankoop gemiddeld 6 bezichtigingen nodig zijn. Deze bezichtigingen zijn gemiddeld 4 km van het makelaarskantoor. Heen en terug is dit 8 km. Dit is op basis van informatie van Moving Digital.
Voor elke verhuur dient een afstand afgelegd te worden. Hier is de aanname dat voor een verhuur gemiddeld 7 bezichtigingen nodig zijn. Deze bezichtigingen zijn gemiddeld 4 km van het makelaarskantoor. Heen en terug is dit 8 km. Dit is op basis van informatie van Moving Digital.
Voor elke taxatie dient een afstand afgelegd te worden. Hier is de aanname dat voor een taxatie gemiddeld 1 bezichtiging nodig is. Deze bezichtigingen zijn gemiddeld 4 km van het makelaarskantoor. Heen en terug is dit 8 km. Dit is op basis van informatie van Moving Digital.
De ‘combinatie van vervoermiddelen’ gaat uit van: 25% auto (benzine), 10% auto (diesel), 5% auto (elektrisch), 20% OV, 20% scooter en 20% fiets. Dit is gedaan op basis van eigen inschatting.
Uitstoot kantoor
Per werknemer wordt aangenomen dat 7 m2 nodig is, aangevuld met 58 m2 extra kantoorruimte (vergaderruimte, presentatieruimte, pantry, receptie), op basis van www.skepp.nl. Hiermee is vervolgens - op basis van gemiddeld energieverbruik van kantoren (bron: CBS) - het energieverbruik berekend.
Voor de CO2 emissies van grijze stroom wordt uitgegaan van www.co2emissiefactoren.nl. Voor groene stroom wordt uitgegaan van de Nationale Milieudatabase v3.3. Voor woon-werk verkeer wordt een afstand van 35 km aangehouden, op basis van het CBS.
De CO2 impact van het printen is bepaald aan de hand van een gemiddeld papierverbruik per persoon van 1350 A4 per jaar (bron: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/minder-printen/). Voor de hoeveelheid papier voor de brochures wordt uitgegaan van 20 brochures van 30 paginas per woning (600 pagina’s). Dit is op basis van informatie van Moving Digital.
Hoeveelheid bomen
Hoeveel kg CO2 een boom opneemt is afhankelijk van een heleboel factoren zoals de boomsoort, het bodemtype, de weersomstandigheden etc. Zo nemen bomen die aangeplant zijn in Zuid-Amerika over het algemeen meer CO2 op dan bomen die in Noord-Europa zijn geplant, door de gunstige groeicondities. In Nederland hanteren kennisinstellingen zoals Stichting Probos en de WUR vaak een CO2 vastlegging snelheid. Als je een grof gemiddelde van 8 ton CO2 per hectare per jaar neemt, zou je om één ton CO2 te compenseren 0,125 hectare bos moeten planten.
De hoeveelheid bomen die in een bos staan hangen weer af van de boomsoorten en de leeftijd van het bos. Dit varieert van enkele honderden tot zelfs vijf duizend bomen bij nieuw bos. We schatten dat één boom ongeveer 15 tot 25 kg CO2 kan opnemen. Binnen deze berekening hanteren we daarom de ruwe schatting dat één boom ongeveer 20 kg CO2 opneemt*.
Zie ook 'Wat wordt verstaan onder de emissiefactoren van Hedgehog Company''
Wat wordt bedoeld met CO2 eq.?
CO2 eq. staat voor CO2-equivalent. Om de invloed van de verschillende broeikasgassen te kunnen optellen, worden emissiecijfers omgerekend naar CO2-equivalenten. De omrekening is gebaseerd op het Global Warming Potential (GWP) – dat is de mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect. Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kilogram CO2 heeft.
Wordt het precieze aantal bomen van de berekening geplant?
Op onze berekening staat een aantal bomen weergegeven. Dit aantal is enkel een ruwe indicatie. Het geeft geen garantie dat Treesforall precies deze hoeveelheid bomen plant. De hoeveelheid bomen die geplant worden om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen varieert per project door een verschil in gebruikte bomen, bodemtypes en de locatie van het project.
De berekening lijkt niet te kloppen, wat nu?
Samen met Hedgehog Company hebben we geprobeerd om de berekening zo goed mogelijk te laten kloppen bij jullie daadwerkelijke situatie. Wil je een preciezere inschatting? Neem dan even contact op met Hedgehog Company.
Over Trees for All
Wat doet Trees for All?
Trees for All is opgericht in 1999. Ze zijn een CBF-erkende stichting zonder winstoogmerk en investeren in de toekomst en leefbaarheid van onze planeet door wereldwijd bos te planten en te herstellen. Bedrijven en particulieren kunnen via de projecten van Trees for All hun CO2 compenseren en bomen planten. Zo zetten ze zich, samen met bedrijven en particulieren, samen in voor een beter klimaat, herstel van ecosystemen en biodiversiteit en armoedebestrijding in de wereld. Trees for All zet zich al ruim 20 jaar in voor een bosrijke wereld. Het is hun missie om wereldwijd nieuwe bossen te planten en bestaande bossen te herstellen. De stichting plant bomen in Nederland en het buitenland en maakt mensen bewust van het belang van bomen. Ze gaan daarbij voor brede impact. Hun duurzame bosprojecten dragen niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Zo investeren ze samen met hun donateurs en partners in een groene en aarde voor iedereen.
Trees for All heeft het CBF-keurmerk. Wat houdt dit in?
Het CBF houdt toezicht op erkende goede doelen. In Nederland zijn er ruim 40.000 stichtingen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), maar daarvan hebben slechts 646 het CBF-keurmerk. Trees for All is één van deze erkende stichtingen. Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen waardoor je verzekerd bent dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld.
Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?
Trees for All heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat Trees for All door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor particuliere of zakelijke donateurs. Een privé donatie kan fiscaal aftrekbaar zijn binnen de daarvoor geldende regelgeving. Voor deze giften bestaat een ‘drempel’. Je moet in één jaar eerst een bepaald bedrag – afhankelijk van je inkomen – hebben geschonken voordat je in aanmerking komt voor belastingaftrek. En die aftrek is weer aan een maximum verbonden. Wil je weten hoeveel aftrek je krijgt? Kijk op de website van de belastingdienst.
Voor een eenmanszaak, CV, VOF gelden de regels van particuliere giften. Als je een BV hebt, zijn de giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar. Hiervoor geldt dat het totaal aan aftrekbare giften 50% van de winst bedraagt tot maximaal €100.000. Wil je meer weten over hoe jij fiscaal aantrekkelijk kunt schenken aan Trees for All? Neem dan contact op met jouw accountant en/of de Belastingdienst. Zakelijk of privé doneren? Je kunt zelf ook hier berekenen wat het voordeligste is.
Hoe wordt mijn donatie besteed?
Trees for All werkt zo efficiënt en effectief mogelijk en is er trots op dat zij met een relatief klein team, zulke mooie resultaten behalen. Van iedere euro die ze ontvangen, wordt ruim 84% besteed aan de doelstelling (bosaanplant, CO2-compensatie en bewustwording).
Over Hedgehog Company
Wat doet Hedgehog Company?
Hedgehog Company helpt bedrijven doelgericht met de transitie naar duurzaamheid. Dit doen zij door milieu impact te meten, doelen te plannen en oplossingen te implementeren. Als partner zet Hedgehog Company samen met bedrijven een stip aan de horizon. Met in-house expertise en een gezonde dosis energie maakt Hedgehog Company duurzaamheid meetbaar en begrijpelijk, zodat bedrijven weten waar ze staan en focus kunnen aanbrengen in hun duurzaamheidsstrategie.
Het bedrijf bestaat inmiddels drie jaar en interdisciplinariteit en systeemdenken vormen de kernwaardes. Het team bestaat uit de eerste lichting opgeleid in duurzaamheid. De Hedgehog Company generatie is de eerste die de volledige impact van klimaatverandering meemaakt. Gedreven door deze intrinsieke motivatie, getraind in systeemdenken, voorzien van strategische kennis en geschoold in milieu kwantificering, helpt Hedgehog Company bedrijven verder.
Wat wordt verstaan onder de Emissiefactoren gebruikt door hedgehog?
Om de CO2 uitstoot te bepalen is gebruik gemaakt van de lijst op website co2emissiefactoren.nl. Daar vind je een actueel overzicht van de CO2 emissiefactoren per emissiebron: https://www.co2emissiefactoren.nl/lijst-emissiefactoren/